top of page

am#10
Sappada-Prato Carnico
Sharing trails

Gateway pavilions at the entrance to the networks of paths between the valleys

Sappada and Prato Carnico (UD) 2021

15.jpg

data

4 architects + 1 architecture student (1 university)

1 country (Italy)

4 days of surveys, preliminary studies and design

client

Festival vicino/lontano mont

 

atelier mobile

Luca Barello, Niccolò Suraci, Cristiano Tosco

partners/organizing comitee

Ordine degli Architetti, PPC della Provincia di Udine: Lorenzo Cotrer

Comune di Sappada: Andrea Polencic

Pro Loco Val Pesarina: Andrea Puschiasis

 

design team

Chiara Buccolini, Andrea Comuzzi, Vera Novello, Francesco Pavanello, Micaela Tedone

consultant

Nilo Pravisano (rifugio De Gasperi manager from 1978 to 2016)

 

contributions and assistance

Paolo Bon (Ordine Architetti PPC della Provincia di Udine), Pietro De Faccio and Adriana Stroili (CAI Tolmezzo), Enrico Agostinis (historian), Simone Gonone (rifugio De Gasperi manager)

 

in collaboration with

Comuni di Sappada e Prato Carnico, ASCA, Sezioni CAI di Tolmezzo e Sappada, Rifugio De Gasperi, Officina Montagna – Cantiere Friuli UniUd, Cadore CSD

 

photos

atelier mobile, Elena Bo, Andrea Puschiasis

special thanks to

Claudio Pellizzari e Paola Colombo (Festival vicino/lontano mont)

3.jpg
4.jpg
2.jpg
1.jpg
5.jpg
5.jpg

The Corbellini trail, built in the 1930s by carving into the mountainside, was intended to create easier connections between Sappada and the Pesarina Valley. Starting from the trail, the knowledge of the area was deepened through walks, visits, discussions and debates with those who know and live in the mountains and the two valleys.

In the meadow, in front of Cima Sappada's Ethnographic Museum, it was built the full-scale abstract model of the design proposal: the construction of two pavilions, one for each valley, along the trails. Two "gates" each consisting of a pair of rooms, whose shape recalls the slope of the roofs and the cross-section of the valleys, while the walls are made up of panels composed of elements of traditional architecture and decoration: wooden shingles, holes in the parapets, hay drying structures.

The "room" with the most open shape is dedicated to Sappada, the one with the sharpest shape to Val Pesarina: their conjunction represents the symbolic connection between places and communities, and an invitation to meet, exchange and share.

8.jpg
8.jpg
10.jpg
14.jpg
6.jpg
7.jpg
7.jpg
11.jpg
12.jpg
9.jpg
13.jpg
bottom of page